هیچ کودکی در دنیا نابغه به دنیا نمی آید و از بدو تولد تفاوتی با دیگران ندارد اما نباید نقش کسی که کودک را پرورش می دهد و بستر رشد و شکوفایی او را فراهم می کند را نادیده گرفت. آموزش های لازم و به موقع در هر دوره سنی این شانس را به او می دهد که بیشتر از هم سن و سالانش بداند و یاد بگیرد و می توان شاهد شکوفایی استعدادهای نهفته او بود. هیچ گاه نباید کودک را دست کم گرفت و استعداد های او را نادیده بگیریم بلکه توجه به کودک از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اینکه برای او قصه گفته اید یا برایش کتاب خوانده اید و فرزندتان را با مفهوم کتابخانه آشنا کردید و یا اینکه برایش اسباب بازی های فکری و آموزشی تهیه نموده اید و در حال حاضر در بهترین مرکز آموزشی درس می خواند، آیا برای او کافی است و باید او را رها کنید و آسوده خاطر باشید که چیزی برایش کم نگذاشته اید؟
هنگامی که کودک شما یک کار کوچک انجام می دهد با تشویق او کمک بزرگی به خلاقیت های نهفته وی در آینده می کنید و باید توجه داشته باشید که تحریک های ذهنی کودکان از سوی والدین می تواند در تقویت هوش آنها بسیار موثر باشد.
نقش پدر مادر تنها به دوران کودکی و نوجوانی محدود نخواهد شد و دوره جوانی و بزرگسالی او را نیز در بر میگیرد و ما را با این مهم آشنا خواهد کرد که در مواجهه با برنامه ریزی جهت کمک به رشد فرزندان خیلی زمان محدودی داریم. نیاز نیست برای دستیابی به این هدف کار خاص یا خارق العاده ای را انجام دهیم و یا در کلاس ویژه ای فرزندمان را ثبت نام کنیم همین که فضای مناسب و محرک برای تعلیم روزمره او فراهم کنیم می تواند اثرات بیشتری را داشته باشد. به این منظور توصیه های زیر از ابتدای کودکی به شما توصیه می شود.
عوامل موثر در افزایش هوش کودکان
ژن و محیط هر دو سهم بسزایی در افزایش ضریب هوشی کودکان دارند که در این راستا تغذیه، تربیت خانوادگی و نوع یاد گیری را می توان از عوامل محیطی دانست. حتی اگر این را بپذیریم که ژن ها نقش اصلی در میزان ضریب هوشی کودک را دارند اما هرگز نمی توانیم تاثیر والدین بر ذهن کودک را نادیده بگیریم به خصوص در سال های اول زندگی کودک که ذهن او را در حال شکل گیری و تکامل بوده و مستعد یادگیری و پیشرفت بیشتر است.
دوسال اول زندگی مهمترین دوران برای رشد مغز
داده هایی که به فرزندمان می دهیم بسیار سرنوشت ساز است و کودک از سنین بسیار پایین و حتی در بدو تولد تحت تاثیر تربیت والدین قرار می گیرند و تجارب و تعالیم در این دوران روند رشد و تکامل مغزی را سرعت بخشیده و تقویت می کند که دو سال اول زندگی دوران طلایی ایجاد ارتباط های مغزی به حساب می آید.
به چشم های کودک نگاه کنید
چشمان نوزاد در 40 روزگی تا فاصله 17.5 سانتی متری متمرکز می شود، درست به اندازه فاصله ای که شما کودک را جلوی خود نگه داشته و به او نگاه می کنید. با هر بار دیدن ارتباط مغزی تقویت می گردد و به کودک کمک می کند در شناخت مفاهیم مشابه، مهارت بهتری را کسب نماید.
با کودک خود صحبت کنید
فرمان های اولیه زبانی برای کودک بسیار مهم هستند زیرا زبان در موفقیت عملکرد ذهنی بسیار اهمیت دارد و هر درک و و استنباطی از زبان به ایجاد توانایی کلامی و بیان صحیح لغات کمک می کند و دامنه لغات کودکان به طور مستقیم با میزان صحبت والدین ارتباط دارد.
کنجکاوی کودک را تحریک کنید
همواره با رشد جسمانی کودک فکر و اندیشه او نیز در حال رشد وپیشرفت است او وقایع جدید در زندگی را بر اساس تجاربی که بدست می آورد درک کرده و دنیا را می شناسد. نیازی نیست کودکان را کنجکاو کنیم، آنها سرشار از حس کنجکاوی هستند تنها لازم است به درستی این حس را کنیم به این ترتیب که با تشویق هر گام کوچک کودک را به سمت خلاقیت های بزرگ تر سوق دهیم.
موفقیت های کودک خود را جشن بگیرید
وقتی کودک شما برای اولین بار راه می رود و یا غذا میخورد و یا هنگامی که کاری انجام میدهد که تحسین شما را به همراه دارد و شما فریاد شادی سر می دهید این عمل نه تنها او را خوشحال میکند بلکه ارتباط های جلوی مغز و بخش درونی مغز کودک که بسیار هم حساس هستند را تقویت می کند. این ارتباط بین 10 تا 18 ماهگی شکل می گیرند.
برای کودک تنها پدر و مادر نباشید
هرگز توجه تان را از کودک خود دریغ نکنید و همواره او را مورد لطف خود قرار دهید زیرا پیشرفت ذهنی و هوشی او هر گز به پایان نمی رسد. به همین دلیل توجه والدین در سنین پایین تر برای کودک بسیار مهم است. شبکه های عصبی به خصوص آنهایی که به احساسات مرتبط هستند تا سنین نوجوانی در حال توسعه اند بنابراین با افزایش سن بهتر است کودک را با کتاب خواندن آشنا کنید و به مطالعه ی او اهمیت بیشتری بدهید، او را در گفت و گو های خانوادگی شریک کنید و از او نظر بخواهید و مشوقی مهربان برایش باشید.
مهد کودک استاندارد و افزایش هوش کودک
وقتی ریز تر به فرزند خود نگاه کنید، در میابید که چه چیز او را شادتر میکند آنوقت سوال های متداول اورا بیشتر جدی می گیرید. شما خواهید فهمید که چه چیزی تمرکز و فکر کودک را بالاتر می برد و چه چیزی علاقه او را نسبت به اشیاء و محیط اطراف بیشتر می کند.
آموزش قبل از دبستان به این معنی است که والدین کشش و ظرفیت فکری فرزندشان را درک کنند و نیاز های مغز در حال رشد او را فهمیده و اطلاعاتی را در اختیارش بگذارند که ذهن کودک به آن نیاز دارد. رشد فکری کودک را با آموزش های اضافی محدود نکنید و مانع رسیدن او به خواسته هایش نشوید. باید بدانید کودک نیاز به فعالیت و تحرک بدنی دارد و در صورت تحرک کودک، سر او داد نزنید و او را سرزنش نکنید.
کودک دوست دارد به اشیاء مختلف نگاه کند، به آنها دست بزند، حرکت کند و صداها را بشنود. کودک علاقه دارد او را به اطراف حرکت دهید و با او همراه باشید توجه به این کارها همان قدر اهمیت دارد که هنگام گرسنگی غذا برایش مهم است.
کودکان دوست دارند بدوند یا با وجود مخالفت های والدین از جایی بالا بروند. آن ها اصرار دارند خواسته هایشان را خودشان انجام دهند. چیزی را هل می دهند و یا پاره می کنند، همه ی این رفتارها جزء غریزه ی کودک است البته که والدین هم به طور غریزی با آنها برخورد می کنند و ممکن است کاری را انجام بدهند که در روحیه ی کودک تاثیر سوء داشته باشد به همین منظور توصیه می شود که بعد از سن سه سالگی کودک را برای تعلیم دیدن آموزش های سالم و مناسب به یک مهد استاندارد بفرستید.
www.happily.ir
درباره این سایت