پازل
کودک باید در هنگام بازی علاوه بر سرگرمی، آموزش هم ببیند. بسیاری از مفاهیم در بطن بازی و سرگرمی نهفته است که با انتخاب درست می توان آنها را به کودکان آموخت و آنها را در راستای رشد و شکوفایی فکری و اجتماعی قرار داد. ما در این مقاله می خواهیم با شما در مورد انواع پازل ها و فواید آن صحبت کنیم.
پازل ها انواع گوناگونی دارند و امروزه تنوع تولید آنها بسیار بالاست و انتخاب درست برای کودکان می تواند مفهوم نظم را در ذهن آنها جا بیندازد و تفکر منطقی در او ایجاد کند. حس کنجکاوی کودک را تحریک کند و او را وادار سازد تا قوای ذهنی خود را در راستای رسیدن به هدف به کار گیرد. پازل های جور کردنی، جا گذاری ، پازل های ترکیبی و پازل های مکعبی از انواع پازل های موجود است که هر کدام می تواند مناسب برای یک گروه سنی مشخص باشد.
پازل مناسب برای کودکان1 تا 3 سال
پاز ل های جور کردنی که قطعه های درشت دارند و معمولا از دو قطعه شروع می شود مناسب این گروه سنی است وهمچنین پازل های مکعبی (که از 4،6،9 مکعب ساخته شده و روی هر مکعب یک تصویر چسبانده شده که با چرخاندن این مکعب ها شکل مورد نظر ساخته می شود) نیز مناسب این رده سنی می باشد .
پازل مناسب برای کودکان 3 تا 7 سال
پازل های جا گذاشتنی که از یک صفحه بزرگ و چند تصویر مشخص تشکیل شده که کودک باید این تصاویر را در جای مشخص خود در آن صفحه قرار دهد و بیشتر شامل جا گذاشتن اشکال هندسی، حیوانات و یا تصاویر مشخص است که مناسب این گروه سنی است همچنین پازل های ترکیبی که عمدتا جنس این پازل ها از چوب است از ترکیب دونوع جور کردنی و جایگذاری ساخته شده که از یک صفه بزرگ با یک شکل مشخص تشکیل شده که برش های مختلف بروی تصویر قرار داده می شود.
پازل مناسب باری گروه سنی 7 سال به بالا
پازل های جور کردنی حداقل از دو تکه و ممکن است تا چندین هزار تکه وجود داشته باشد که هر چقدر این تعداد بالاتر برود و شکل پیچیده تری داشته باشد می تواند مناسب بزرگسالان باشد.
پازل ها مستقیما بروی ذهن و فکر کودک تاثیر می گذارد و از لحاظ پزشکی فوایدی برای بچه ها دارد که چهار مورد آنرا مورد برسی قرار می دهیم:
1.تقویت حافظه
این اسباب بازی فکری زمینه بروز افکار جدید را در مغز به سرعت بالا برده و ارتباط و اتصال بین اجزای مغز را بالا می برد و با توجه به اینکه کودکان در سن رشد هستند و مستعد یادگیری و رشد فکری می باشند از این رو پازل برای آنها بسیار مناسب است.
2. افزایش قدرت تفکر و عملکرد
یک پازل مناسب سن کوچک شما به او کمک می کند که برای حل مسائل دنبال روش های جدید باشد. به عنوان مثال برای حل یک پازل چندین روش را انتخاب می کند و در چهار چوبی جدید موفق به حل مسئله می گردد و با کنار هم چیدن فرضیه ها ذهن کودک برای حل مسائل منطقی و ریاضی آماده خواهد شد.
3. به کار گیری همزمان دو نیم کره مغز
برای حل پازل ها مغز به ناچار هم به کل و هم به جزء می اندیشد و برای این مهم هم نیاز به منطق است و هم مستم خلاقیت می باشد. محققان ثابت کرده اند که علومی همچون فیزیک و ریاضیات در افرادی که دو نیمکره مغز را به کار می گیرند بهتر آموخته می شود.
4. ترشح دوپامین
مغز انواع مختلفی از پیام رسان های عصبی را تولید می کند که به نواحی مختلف مغز کمک می کنند با هم و با بقیه نواحی سیستم عصبی بدن را برقرار کنند. جور چین ها و پازل ها در ترشح دوپامین بسیار موثرند و هنگامی که کودک موفق به حل پازل می شود دوپامین ترشح می شود که در حال خوب او تاثیر بسزایی دارد.
پازل ها از لحاظ ساختار به سه دسته فصلی، موضوعی و پازل فرم و اندازه تقسیم می شوند که می تواند شامل موضوعاتی باشد که در دنیا وجود دارد موضوعاتی از قبیل فصول، منظره، مدرسه، خیابان و . یا این نوع پازل ها قطعاتی کم و بسیار ساده اند که برای کودکانی که آمادگی بازی ندارند در اختیار آنها قرار می گیرد.
پازل ها از جمله اسباب بازی هایی هستند که اکثر کودکان و حتی بزرگسالان به آن علاقه دارند و بنا بر سلیقه و گروه سنی افراد را با چالش های دلپذیری روبرو می کند. باید توجه کرد که پازل با سلیقه خود کودک انتخاب شود و در خرید پازل اصلا اصرار نکنید چون حل پازل نیاز به علاقه دارد و شما با اجبار کودک را کلافه می کنید و لذت بازی را از او می گیرید . حل پازل فواید بسیاری برای کودک دارد که نباید آنها را دست کم گرفت حال فواید بازی با پازل ها را بیان می کنیم:
اهداف و فواید پازل ها
تشخیص شکل، رنگ و اندازه.
پرورش دقت بینایی کودک.
پرورش قوه تکلم کودک و افزایش واژگان برای کودک.
پرورش دقت و حافظه.
کودک می آموزد که باید از جزء به کل رسید و اجزاء تشکیل دهنده جزء می باشند.
کودک یاد می گیرد برای کامل کردن یک پازل باید تمام قطعات باشد و نبود حتی یک قطعه آنرا ناقص می کند و این موضوع می توان اثرات مثبت اجتماعی برای او داشته باشد.
کودک مجبور است برای کامل کردن پازل، رنگ، طرح و خطهای پازل را در خاطر داشته باشد و این موضوع به خواندن و نوشتن او کمک می کند.
جزئی نگری و پرورش دادن آن و ارتباطش به کل در رشد فکری کودک بسیار موثر است.
مفاهیمی نظیر مکان، اندازه و اشکال هندسی برای کودک جا می افتد.
تقویت حرکات و انگشت کودک و تطابق چشم و دست.
حافظه تقویت پیدا می کند و استدلال پروری در ذهن کودک پدیدار می شود.
ذوق هنری کودک با تکمیل پازل ها و جور چین ها افزایش پیدا می کند.
کودک با در نظر گرفتن قطعات بزرگ تر و کوچک تر یاد می گیرد که مقایسه کند ودر مورد تمامی موارد تفکر داشته باشد.
توجه کودک جلب شده و در نهایت اعتماد به نفس او بالا می رود.
این بازی یاد می دهد که چگونه از طریق منطقی مسائل حل می شود و حس کنجکاوی او را تحریک می کند و او را وادار می سازد که قوای ذهنی خود را به درستی به کار گیرد.
ساختن پازل مهارت هایی را در کودک به وجود می آورد که به رشد او کمک شایانی خواهد کرد. مهارت های شناختی که به حل مشکلات کمک خواهد کرد و درک محیط و اطراف را به کودک یاد می دهد و با مهارت عاطفی صبر و شکیبائی کودک افزایش یافته و تحملش در برخورد با مسائل بالاتر می رود و با بدست آوردن مهارت اجتماعی عزت نفس کودک بالا می رود.
در نهایت باید گفت که نظم دادن به تفکر و هماهنگی بین فکر و عمل از اصلی ترین دستاورد های انواع پازل هاست و این نکته است که کودک در مراحل مهد کودک و آمادگی و تمامی سنین دبستان و حتی بالاتر به آن نیاز دارد. پازل ها را از لحاظ سختی موضوع می توان به صورت گروهی هم انجام داد اما از آنجایی که به تقویت تمرکز کودک بسیار کمک می کند توصیه می شود به صورت انفرادی انجام شود.
پازل هایی که از جنس خوب و با برند هایی معتبر نظیر کلمنتونی و رونزبرگر ساخته شده اند در واقع پس انداز خوبی برای والدین و مهد کودک ها به حساب می آید زیرا دوام این پازل ها باعث شده تا سالیان سال بتوانند از آنها استفاده کنند.
درباره این سایت